Is uw oude radiator kapot? Of wilt u een nieuwe radiator aanschaffen? Dan zult u de oude radiator eerst moeten verwijderen voordat u het nieuwe exemplaar kunt aansluiten. Hieronder leggen we uit hoe u in een paar simpele stappen uw oude radiator kunt verwijderen en uw nieuwe radiator kunt aansluiten.
Benodigdheden
Voor het verwijderen van de radiator heeft u de volgende gereedschappen nodig:
- Ontluchtingssleutel
- Schroefsleutel
- Bahco schroefsleutel
- Doek
- IJzerzaag of pijpsnijder
- Ontbramingsmes/ ontbramer
- Buigijzer
Stap 1: cv-ketel uitschakelen
Voordat u begint met het loskoppelen en afdoppen van de radiator is het belangrijk dat u eerst de cv-ketel uitschakelt. Dit kunt u eenvoudig doen door de cv-ketel stekker uit het stopcontact te halen. Zo kunt u veilig aan het werk gaan.
Stap 2: cv-ketel aftappen
Bij radiatoren op de begane grond of een lagere verdieping plaatst u eerst een slang op de aftapper die naar een afvoer of naar buiten leidt. Neem een ontluchtingssleutel en draai de aftapper los. Vervolgens stroomt het water het systeem uit. Wanneer de waterstroom afneemt, kunt u een ontluchter opendraaien op de bovenste verdieping.
Stap 3: radiator verwijderen
- Gebruik een bahco schroefsleutel om de af- en aanvoerleidingen van de radiator los te draaien. Zorg ervoor dat u een doek bij de hand heeft om eventueel water weg te halen.
- Schroef de radiator los en haal het van de muur af. Zitten de aansluitingen van de radiator aan een kant? Dan moet u de radiator de andere richting op kantelen. Houd hierbij een kwartslag aan en zet het ook op deze manier op de grond. Als er aansluitingen aan beide kanten te vinden zijn, dan is het aan te raden om de radiator rechtop op de grond te zetten. Plaats hierbij een doek onder de radiator.
- Als u de radiator nog niet gaat terughangen omdat u eerst de muur wilt bewerken, dan is het verstandig om de leiding af te doppen.
Stap 4: leidingen doortrekken
Er zijn veel soorten radiatoren met verschillende aansluitpunten. Daarom moet u de leiding waarschijnlijk eerst aanpassen. Zorg ervoor dat u de nodige koppelstukken en leidingen heeft voor het geval u deze moet verlengen.
- Gebruik een ijzerzaag of pijpsnijder om leidingen door te snijden.
- Voordat u de knelkoppelingen gaat aanbrengen, moet u eerst de leidingen ontbramen. Dit houdt in dat u de rafels aan de rand van de buis moet verwijderen om te voorkomen dat de leiding gaat lekken of fluiten.
- Voor het ontbramen kunt u gebruikmaken van het ontbramingsmes van de pijpsnijder. Heeft u een zaag gebruikt? Dan moet u gebruikmaken van een ontbramer.
- Als u een knelkoppeling plaatst, dan moet u eerst de moer over de pijp schuiven, daarna de knelring en schuif vervolgens het resterende deel over de andere pijp. Zorg ervoor dat u de moer handvast draait. Gebruik twee schroefsleutels om het nog een kwartslag aan te draaien. Draai de moer niet te vast, want dit kan wellicht lekkage opleveren.
- Gebruik een buigijzer om de leidingen te buigen. Meestal kunt u in de gebruiksaanwijzing specificaties vinden over de bocht die u moet maken en wat de invloed is op de lengte van uw leiding.
Stap 5: nieuwe radiator plaatsen
- Plaats de ontluchter of de blindstop en de meegeleverde aftapper op de kersverse radiator. Installeer ook het onderblok en de radiatorkraan. Deze moet u er vaak los bij kopen.
- Installeer de beugel op de juiste positie en waterpas op de muur. Vergeet niet eerst voor te boren met een klopboor. Plaats vervolgens de nieuwe radiator op de muur en sluit de leidingen aan op de aansluitpunten.
- Sluit de afvoerleiding aan op de onderkant van de radiator en doe hetzelfde met de toevoerleiding en de radiatorkraan. Draai de koppelingen eerst handvast. Wanneer alles goed op z’n plek zit, kunt u ze echt goed vastdraaien. Gebruik hiervoor twee schroefsleutels. Een is voor de moer en de ander gebruikt u voor de koppeling.
Stap 6: systeem vullen
- Check of alle ontluchters en aftappers gesloten zijn. Kijk ook of alles stevig is aangedraaid. Het vulpunt vindt u vaak bij de ketel. Gebruik een slang om de kraan aan te sluiten op het vulpunt en zorg ervoor dat er geen lekkages ontstaan.
- Open de kraan bij het vulpunt en draai daarna de waterkraan open. Laat het systeem vollopen tot ongeveer 1,8 bar en draai dan alles dicht. Controleer of de aansluitingen en koppelingen niet lekken. Dan kunt u nu het systeem gaan ontluchten.
- Na het ontluchten is het belangrijk dat u de druk van alle radiatoren opnieuw controleert. Kijk of de druk tussen de 1,5 en de 2 bar ligt. Is de druk te laag? Dan moet u het systeem weer bijvullen. Als de druk op niveau is, dan plaatst u de stekker weer in het stopcontact. De ketel zal nu weer opnieuw opstarten.
Hulp nodig bij het vervangen van uw cv-ketel?
Bent u niet zo handig? Of wilt u liever dat een specialist uw radiator komt verwijderen? Klop dan aan bij Loodgieters Gouda. Bij hen kunt u terecht voor zowel het installeren als het onderhouden en het repareren van uw radiator.