Het circuit rond uw cv-ketel in huis bestaat uit verschillende componenten. Denk hierbij aan de cv-ketel zelf, aan het netwerk van leidingen, het expansievat en de circulatiepomp. Het is belangrijk om deze elementen op de juiste wijze te laten onderhouden, om de kans op storingen in de cv-ketel te verkleinen. Met name in de wintermaanden is er niets vervelender dan in uw huis te moeten zitten zonder verwarming! Onze loodgieters helpen u graag bij het onderhouden van een circulatiepomp of de andere componenten uit dit circuit.

In dit artikel beschrijven we hoe de circulatiepomp werkt en wat de exacte rol hiervan is. Na het lezen hiervan weet u des te beter, wat het zo belangrijk maakt om deze elementen te onderhouden.

Plek van de circulatiepomp in het cv-circuit

Zoals de benaming van dit apparaat wellicht al deed vermoeden, zorgt een circulatiepomp voor het rondpompen van heet water binnen uw cv-circuit. Het rondpompen van heet water is belangrijk, om de verschillende ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Hierbij werkt de circulatiepomp samen met de cv-ketel, waarin het water verwarmd wordt. Ook het expansievat heeft hier een belangrijke rol bij. Het expansievat zorgt voor controleren van de druk op leidingen. Als de druk te hoog wordt, grijpt het expansievat in door de druk te verlagen. Zo wordt voorkomen dat de leidingen kunnen knappen.

Werking van de circulatiepomp

Niet alleen werkt de circulatiepomp samen met de cv-ketel en het expansievat. Ook de thermostaat speelt hier een belangrijke rol bij. De thermostaat meet de temperatuur in een ruimte en vergelijkt deze met de ingestelde doeltemperatuur. Op het moment dat de temperatuur in een ruimte te laag wordt, zal de thermostaat de circulatiepomp inschakelen. Op dat moment wordt er heet water naar de radiatoren getransporteerd, wat ertoe leidt dat ruimtes verwarmd worden. Als de doeltemperatuur bereikt is, zal de circulatiepomp uitgeschakeld worden.

Rendement als belangrijk aandachtspunt

Bij de aanschaf van een circulatiepomp speelt onder meer het rendement hiervan een belangrijke rol. Wist u dat de circulatiepomp vaak circa 10% van het totale energieverbruik in beslag neemt? Het loont zodoende om de investering in een iets zuiniger model circulatiepomp te overwegen. De extra kosten die u hierbij betaalt, verdient u terug door het lagere energieverbruik op jaarbasis. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om een tweede circulatiepomp te laten plaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het gebruik van vloerverwarming in huis.   

Bel nu: 0182-782567