Het circuit rond uw cv-ketel in huis bestaat uit verschillende componenten. Denk hierbij aan de cv-ketel zelf, aan het netwerk van leidingen, het expansievat en de circulatiepomp. Het is belangrijk om deze elementen op de juiste wijze te laten onderhouden, om de kans op storingen in de cv-ketel te verkleinen. Met name in de wintermaanden is er niets vervelender dan in uw huis te moeten zitten zonder verwarming! Onze loodgieters helpen u graag bij het onderhouden van een circulatiepomp of de andere componenten uit dit circuit.

In dit artikel beschrijven we hoe de circulatiepomp werkt en wat de exacte rol hiervan is. Na het lezen hiervan weet u des te beter, wat het zo belangrijk maakt om deze elementen te onderhouden.

Hoeveel stroom verbruikt een circulatiepomp?

Het energieverbruik van een circulatiepomp is een belangrijk aspect om te overwegen, vooral gezien het feit dat het tot 10% van het totale energieverbruik van uw huis kan bedragen. Traditionele circulatiepompen verbruiken vaak meer energie, terwijl de nieuwere, energie-efficiënte modellen ontworpen zijn om het energieverbruik te verminderen. De precieze hoeveelheid stroom die een circulatiepomp verbruikt hangt af van het model en de instellingen, maar het kiezen van een pomp met een hoog rendement kan aanzienlijke besparingen op uw energierekening opleveren.

Waarom een circulatiepomp?

Een circulatiepomp is een onmisbaar onderdeel van uw cv-circuit. Het zorgt voor het rondpompen van heet water van de cv-ketel naar de radiatoren en andere warmtebronnen in huis. Zonder een goed functionerende circulatiepomp zou de warmtedistributie in uw huis ongelijkmatig en inefficiënt zijn. Een kwalitatief goede circulatiepomp zorgt voor een betrouwbare en efficiënte verwarming, wat niet alleen bijdraagt aan uw comfort maar ook aan energiebesparing. Het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken bij het aanschaffen van een circulatiepomp en te zorgen voor regelmatig onderhoud.

Waar plaats je de circulatiepomp?

De locatie van een circulatiepomp in uw cv-circuit is cruciaal voor een efficiënte werking en om het beste uit uw cv-ketel te halen. Idealiter wordt de circulatiepomp dichtbij de cv-ketel geplaatst, maar in een positie waar het geluid en de trillingen minimaal zijn. Dit is niet alleen van belang voor de effectiviteit van de pomp, maar ook voor het comfort in uw woning. De correcte plaatsing zorgt ervoor dat de circulatiepomp optimaal functioneert, wat bijdraagt aan een gelijkmatige verwarming van uw huis.

Plek van de circulatiepomp in het cv-circuit

Zoals de benaming van dit apparaat wellicht al deed vermoeden, zorgt een circulatiepomp voor het rondpompen van heet water binnen uw cv-circuit. Het rondpompen van heet water is belangrijk, om de verschillende ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Hierbij werkt de circulatiepomp samen met de cv-ketel, waarin het water verwarmd wordt. Ook het expansievat heeft hier een belangrijke rol bij. Het expansievat zorgt voor controleren van de druk op leidingen. Als de druk te hoog wordt, grijpt het expansievat in door de druk te verlagen. Zo wordt voorkomen dat de leidingen kunnen knappen.

Werking van de circulatiepomp

Niet alleen werkt de circulatiepomp samen met de cv-ketel en het expansievat. Ook de thermostaat speelt hier een belangrijke rol bij. De thermostaat meet de temperatuur in een ruimte en vergelijkt deze met de ingestelde doeltemperatuur. Op het moment dat de temperatuur in een ruimte te laag wordt, zal de thermostaat de circulatiepomp inschakelen. Op dat moment wordt er heet water naar de radiatoren getransporteerd, wat ertoe leidt dat ruimtes verwarmd worden. Als de doeltemperatuur bereikt is, zal de circulatiepomp uitgeschakeld worden.

Rendement als belangrijk aandachtspunt

Bij de aanschaf van een circulatiepomp speelt onder meer het rendement hiervan een belangrijke rol. Wist u dat de circulatiepomp vaak circa 10% van het totale energieverbruik in beslag neemt? Het loont zodoende om de investering in een iets zuiniger model circulatiepomp te overwegen. De extra kosten die u hierbij betaalt, verdient u terug door het lagere energieverbruik op jaarbasis. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om een tweede circulatiepomp te laten plaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het gebruik van vloerverwarming in huis.   

Bel nu: 0182-782567