Werking centrale vloerverwarming

De meest voorkomende centrale verwarming is deze met radiatoren bevestigd aan de muur. Maar een goede variant hierop is de centrale vloerverwarming. Er bestaat ook elektrische vloerverwarming, maar bij de centrale verwarming variant wordt er warm water vanaf de cv-ketel naar de leidingen onder de vloer gepompt. Het werkt eigenlijk exact hetzelfde als bij een systeem met radiatoren. Na de ketel zitten er een verdeler en een pomp in dit systeem. De verdeler zorgt ervoor dat het warme water over de leidingen verdeeld wordt en de pomp stuurt het water door de leidingen heen. De verdeler is voorzien van een thermostaat die de temperatuur van het water regelt en zorgt dat het, letterlijk, niet te warm onder uw voeten wordt.

Isolatie leidingen in de vloer

U dient er wel zorg voor te dragen dat de leidingen goed geïsoleerd liggen in de vloer, anders komt de warmte niet alleen naar boven, maar verdwijnt ook weer naar beneden. Dit warmteverlies kost u alleen maar meer energie, dus een goede isolatie is een must. U isoleert bij het aanleggen van vloerverwarming niet alleen de ruimte onder de leidingen, maar ook de randen van de muur. Dan gaat ook daar geen warmte verloren.

Hoofdverwarming of bijverwarming

U kunt ervoor kiezen om vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming aan te leggen. In een ouder huis dat slecht geïsoleerd is, zal vloerverwarming alleen niet voldoende zijn. Dat betekent dat u er dan nog iets anders bij dient te nemen, zoals een aantal radiatoren. Het kan echter dan wel prima als bijverwarming aangelegd worden. Deze keuze maken mensen bijvoorbeeld vaak voor een woon- of badkamer omdat de warmte onder uw voeten dan zo aangenaam aanvoelt. Nieuwbouwhuizen zijn dusdanig goed geïsoleerd dat u aan vloerverwarming als enige warmtebron ook voldoende hebt.

Bel nu: 0182-782567